Instruktörer

Åke Bengtsson
Åke Bengtsson är graderad till svart bälte 6 dan Aikikai Aikido. Han en erfaren Aikidoinstruktör med många år på Iyasaka som är idag Sveriges största aikidoklubb. Åke har också tillbringat mycket tid på träning på olika läger i Europa och i Japan. Åke Bengtsson startade sin Aikido bana 1977 i klubben Nakaima som Lennart Linder grundade så i år har Åke fyllt 41 år med aikidon. Lennart Linder var en av Sveriges främsta Aikido instruktörer och har genom åren inspirerat många inom Sveriges Aikido. Klubben Nakaima var liksom Lilla-Nakaima är idag placerad i Sätra. Lilla-Nakaima är på ett sätt en arvtagare och hyllning till Lennart Linder och hans Aikido och vill på så sätt föra vidare och utveckla hans idéer om aikido.

 • Inspirationskällor: Lennart Linder, Kobayashi, Igarashi, Urban Aldenklint, Hiroaki, m fl.
 • Internationella aikidoerfarenheter: Tränat på läger i Sverige, Japan, Frankrike, Island, Serbien.
 • Födelseår: 1955
 • Grad: 6 dan aikikai
 • Började träna aikido: 1977 i Nakaima med Lennart Linder


  Bratislav Stankovic
  Jag heter Bratislav Stankovic är graderad till svart bälte 2 dan Aikikai. Min pedagogiska utbildning och erfarenhet är mestadels som behörig tekniklärare där jag har arbetat tiotal år som tekniklärare på Komvux och Gymnasiet. Förutom som tekniklärare är jag utbildad som nätverksspecialist och jag har även två tränarutbildningar: Idrottsförbundets Grundtränarutbildning nivå 1 och Svenska Budo- och kampsportsförbundets Tränarutbildning steg 1, Fukushidoin utbildningen genom Svenska Aikidoförbundet. Jag föddes 1964 i Nis, Serbien där jag började träna Shotokan karate. Sedan fortsatte jag träna karate under Xavier Escalante i Västerås innan han flyttade vidare till Stockholm och började jobba på Budoförbundet. Jag fortsatte med karate tills jag 1992 gick över till Jujutsu i Västerås Jujutsu klubb. Vid 1995-96 provade jag ki-aikido under sensei Jan Eriksson i Västerås men det tog ett par år innan jag helt slutade med jujutsu och karate och började enbart träna aikido. Det skedde hösten 1997 på Iyasaka under sensei Urban Aldenklint. Förutom på Lilla-Nakaima Aikidoklubb så tränar jag fortfarande på Iyasaka Aikido klubb. Mina inspirationskällor är alla de kunniga och trevliga aikidokas och senseis jag träffat på mattan.
 • Inspirationskällor: Urban Aldenklint, Åke Bengtsson, Roland Hultberg, Jan Hermansson, Jan Ericsson, Peter Spangfort, Kobayashi, Igarashi, Hiroaki, Odd Ringstad samt alla duktiga instruktörer på Iyasaka Börje Lindén, Åsa Scherrer, Thomas Hellsen, Sten Flodin, Michael Sederlin, m fl.
 • Internationella aikidoerfarenheter: Förutom i Sverige så har jag tränat aikido i Japan, Norge, Serbien, Thailand, Frankrike, Ryssland, Island.
 • Födelseår: 1964
 • Grad: 2 dan aikikai fukushidoin
 • Började träna aikido under våren 1996 i Västerås Ki Aikidoklubb, blev medlem i Iyasaka hösten 1997. Har innan dess tränat Shotokan karate och jujutsu. Jag tränar även Tai Chi ibland hos Tai Chi mästarinnan Li Min Hua .


  Béatrice Legall-Bengtsson
  Béatrice Legall-Bengtsson är graderad till svart bälte 2 dan Aikikai. Béatrice föddes i 1963 i Bretagne i Frankrike. Hon började träna aikido 1984 med Jean-Paul Auffray som är inspirerad av Yamaguchi sensei. Under några år har hon även tränat för Franck Noël. Förutom på Lilla-Nakaima tränar Béatrice även i Vanadis Aikido klubb.

  Eric Andersson
  Eric Andersson är 26 år och första kuy i aikido sedan flera år. Eric har tränat aikido hos Åke och Béatrice sedan han var 10 och är en duktig barn- och ungdomstränare.

  Stefan Ternow
  Jag heter Stefan Ternow och har tränat Aikido till och från sedan 2011. Tillbringade tidigare många år i Sydostasien och tiden och erfarenheterna där har starkt präglat mitt sätt att vara, min inställning till träningen och dess plats i tillvaron. Det var nära att jag slutade med Aikido för ett par år sedan men sensei Åke Bengtsson fick mig på rätt kurs igen. Jag värdesätter aikidons humana värderingar och konkurrensbefriade träningskoncept som gör att alla som vill kan vara med och utvecklas. För mig är Aikido som bäst när två främmande människor möts på ett läger någonstans, "bollar" prestigelöst med varandra en stund och lär sig massor. Utan att ett enda ord yttras. Ingen början och inget slut, liksom. Disciplin, fokus och skärpa är dock viktiga saker. Jag kommer att hålla pass när Sensei Åke och Sensei Bratislav har förhinder och har därför gått Budo och Kampsportsförbundets tränarutbildning.Välkommen till vår matta!
 • Inspirationskällor: Åke Bengtsson m fl.
 • Internationella aikidoerfarenheter: Förutom i Sverige så har jag tränat aikido i Indonesien och Serbien.
 • Födelseår: 1967
 • Grad: 2 kyu
 • Började träna aikido: 2011. Tränar även silambam. Har innan dess tränat wing chun och jujutsu.


  Magnus Olsen med sensei Yasuo Kobayashi
  Jag heter Magnus Olsen och börjande träna Aikido september 2015 hos sensei Åke Bengtsson här på Lilla Nakaima Aikidoklubb. Jag har hunnit gradera mig till 4 kuy. Till vardags jobbar jag som IT lärare och IT-konsult. Inom Lilla Nakaima har jag hjälpt till som assistent i barngruppen och jag är också sekreterare i klubben. Jag har även gått två tränarutbildningar: Grundtränarutbildning nivå 1 och Svenska Budo- och kampsportsförbundets Tränarutbildning steg 1. Här på bilden tillsammans med sensei Yasuo Kobayashi när han besökte aikidoklubben Iyasaka i Stockholm.
 • Inspirationskällor: Åke Bengtsson m fl.
 • Internationella aikidoerfarenheter: inga.
 • Födelseår: 1976
 • Grad: 4 kyu
 • Började träna aikido: Hösten 2015.